Recenzije

DIRT 3 Recenzija


Gameplay
Grafika
Zvuk
Kontrole
Ukratko

Ovo je definitivno najbolja off-road racing igra do sada!

Ocena 3.8

Dirt serijal je nekako napravio vlastiti mali zanr racing igara. Dirt igre nisu bas kao Motorstorm i Burnout ali nisu ni super realisticne kao Forza ili Gran Turismo. Dirt 3 je nesto izmedju, nudeci  lude, zabavne I pre svega blatnjave staze I dobre kontrole .

Malo sam bio zabrinut kada sam prvo poceo igrati Dirt 3. U prvih nekoliko sati, igra mi se cinila skoro ista kao prosla, Dirt 2 igra. I to nikad nevalja, naravno, ako je ista igra kao prosla, zasto  je kupiti? Ali nakon sto sam temeljno istrazio sve sto ova igra moze da ponudi, otrkrio sam da je Dirt 3 mnogo vise od obicne prerade svog predhodnika.

Prvo sto cete primeti kad startujete igru, je novi interfejs. Dirt igre su uvek imale jedinstven interfejse I to ovde nije izuzetak. Ovaj put, trokuti na sve strane. Malo je nezgodan na pocetku, ali na njega ce te se navici za nekoliko minuta.  Iako se meni vise svidjao meni iz proslih igara, ovaj  je dosta laksi i brizi, sto se tice navigacije.

Uz poznate vrste trka kao sto su rally, rallycross, landrush, trailblazer I head-2-head, Dirt 3 uvodi I jednu novu.Radi se o takozvanoj ‘gymkhana’ trci..ali o tome nesto kasnije.

Kao i pre, kako idete kroz kampanju ili karijeru, kako god zelite da je zovete, vi  cete otkljucavati nove trke, nove dogadjaje i dobijati takozvane ‘rep’ poene, koji se mogu koristiti da ‘otkljucate’ nova vozila.

‘Rep’ poeni se dobijaju nakon dobrog plasmana ili zavrsavanjem izbornih izazova kao sto su npr. ‘dostici neku odredjenu brzinu’ i  ‘ zavrsi trku bez koristenja flashback-a’.

Za razliku od svog predhodnika, koji je grupirao trke po regiji, Dirt 3 stalno skakuce izmedju 8 okruzenja, a to su: Aspen, Fisnka, Kenija, L.A,Micigen,Monaco,Norveska i jedna industrijalna oblast.

Dirt 3 ima duplo vise staza nego Dirt2, i ovoga puta vremense prilike i vreme u danu isto imaju svoju ulogu. Mokra staza, je dosta drugacija za voziti od suve, kao I ona koju vozite po noci za razliku od one po danu. Neke staze su toliko tamne, da ce te morati da zapamtite gde su krivine I skretati slepo u tamu, nadajuci se da ce svetla odkriti krivinu. Najzanimljivije nocne staze su one u rally trkama, gde se morate osloniti na instrukcije vaseg suvozaca da bi znali gde,kad I kolko naglo da skrecete.Nocne trke su, ukratko, strava!

‘Dynamic Racing Line’ je naravno ponovo tu, tako da ako vam je malo tesko, uvek je mozete ukljuciti u opcijama da vas void kroz tamu.

Jos jedna novina u Dirt 3 igri je mogucnost da stavite vase  replay-e na YouTube. Klipovi su ograniceni na 30 sekundi, ali za samo nekoliko klikova ih mozete ‘uploadovati’ tako da ako bas ocete duze klipove, mozete ih dodati u delovima.

Izgled igre je poboljsan i framerate je pristojan i retko kad da nije konstantan.

A sada nesto vise o predhodno pomenutim ‘Gymkhana’ trkama. One su bazirane na trikovima I voze se na otvorenim terenima punim prepreka kroz koje morate driftovati, preskakati itd. Gledajte na njih kao mini-games iz Virtua Tennis igara. Svi pomenuti tipovi trka se naravno mogu i igrati u multplayer-u.

Dirt serijal je nekako napravio vlastiti mali zanr racing igara. Dirt igre nisu bas kao Motorstorm i Burnout ali nisu ni super realisticne kao Forza ili Gran Turismo. Dirt 3 je nesto izmedju, nudeci  lude, zabavne I pre svega blatnjave staze I dobre kontrole . Te stvari zajedno  daju savrsen blend zabave I izazova. Dirt 3 nudi sve sto sto ljubitelji serija  vole, I sa svim novim poboljsanjima, ovo je definitivno najbolja off-road racing igra do sada!